OpusCapita Summer Summit 24 augusti 2017

OSS_2210.jpg   OpusCapitas Summer Summit gick av stapeln i fullsatta lokaler i Stockholm. Presentatörerna delade med sig av insikter och erfarenheter kring framtidens fintech-industri och deras egen resa i en allt mer konkurrensutsatt digital verklighet.Ladda ner presentationerna här


Ashkan Fardost - En visionär på scen

”Vi föds alla som konstiga wierdos!” inledde huvudtalaren Ashkan Fardost, framtidsforskare, föreläsare och före detta musikproducent.

Ashkan, exemplifierar skillnaden mellan ”digitizing”, som innebär att ”slänga ny teknik på befintliga produkter”, och ”digitalization” där passionen och innovationen driver fram en genomgripande och genuin förändring för dig och ditt företag.

”Internet har gjort hela världen till en nation och skapat en innovationsmotor utan motstycke. Vi befinner oss mitt i en tidsålder som allt mer liknar ett globalt stamsamhälle där varje person med tillgång till internet har möjlighet att bli en del av en community. Det är passion, digitalisering och innovation som drivit fram en exponentiell utveckling inom fintech-industrin”, förklarade Ashkan med eftertryck.

Det duger inte längre att köpa all tillgänglig teknologi på marknaden. Företagen behöver en egen tydlig vision, visa en vilja att förändra på riktigt och ha en förståelse för vilka drivkrafter nästa generations ”digital natives” drivs av.

”Passion, i lika hög grad som resultat, blir hårdvaluta när kunderna bildar sina egna gemensamma intressekluster”, avslutade Ashkan.

OSS_2281.jpg
  Patrik Sallner, VD på OpusCapita tog vid där Ashkan slutade och beskrev hur olika stammar, nätverk av företag och organisationer, behöver samverka nu och i framtiden inom B2B-sektorn.

Patrik belyste skillnaden i utveckling inom försäljning och marknadsföring där det skett stora digitala förändringar de senaste åren, medan det på inköp- och finanssidan i jämförelse stått still.
”På konsumentsidan inom e-handeln köper och betalar kunder idag direkt i sina mobiler. I B2B-världen tar det fortfarande alldeles för lång tid att exempelvis föra över pengar. Vi måste förstå värdet i att ha ett gemensamt affärsnätverk som kan hantera många olika applikationer på samma plattform”, förklarade Patrik.

”Vi har nått en produktivitetsplatå där vi inte längre kan effektivisera på ett traditionellt sätt. Disruptiva AI-drivna teknologier som maskininlärning och intelligent automation, i tillägg till nya initiativ såsom PEPPOL och PSD2, öppnar marknaden för fler aktörer och förändrar fintech-branschen i grunden”, förutspådde Patrik.


OpusCapita hanterar över 600 miljoner fakturor varje år. Fyrtio procent av alla fakturor i Sverige är idag elektroniska. I USA är siffran endast åtta procent. Därför behöver vi initiativ som PEPPOL, som standardiserar och ställer krav på e-fakturering.

”Den förändring och utveckling vi ligger mitt i kommer från många håll. Vi måste se bortom fakturan och tillsammans skapa våra egna nya stammar i framtidens the post-invoice economy”, avslutade Patrik dagen.

OSS_1645.jpg
  Vincent Dahlqvist från IKEA tog sitt avstamp i temat ”effekten av digitalisering”. Han beskrev hur IKEA ska uppfylla sin vision att skapa en bättre vardag för alla människor.

”Digitalisering och urbanisering påverkar människans levnadssituation och förändrar drastiskt konsumenternas behov. Därför måste vi lyssna, förstå och anpassa oss för att erbjuda en inspirerande kundupplevelse som håller hög kvalité och skapar en enhetlighet i alla kanaler.
Avslutningsvis slog Vincent fast att en digital förändringsresa handlar till tio procent om teknik och nittio procent om människor.

OSS_1539 (1).jpg
  Eva Petré Rege på Coor Management Service som är en av Nordens ledande facility-management-leverantörer inledde presentationerna.

Exemplen var många och intressanta. Bland annat från Karolinska Universitetssjukhuset där Coor gjort en kraftfull digital insats och minskat energiåtgången genom att bland annat ersätta rutinartade uppgifter med robotar.
”Vi använder drönare för att inspektera fastigheter. Då slipper vi använda stegar och minskar risken för arbetsplatsolyckor. Samtidigt har vi anställt Jim, en städrobot som är den första av sitt slag i Norden”, upplyste Eva deltagarna om. Att digitala lösningar sparar energi och är bra för miljön löpte som en röd tråd genom Evas presentation.

Hon uppmanade deltagarna att våga ta språnget och bli mer digitala och underströk värdet av att ha en extern partner, som klarar av att erbjuda en helt automatiserad lösning från inköp till betalning.

”Det är så vi klarar av att ligga steget före kunden,” avslutade Eva.

OpusCapita tack för en trevlig eftermiddag och avsluta med detta med att ställer frågan till dig: Var är ni i er digitizing story?


SummerButton.png